Heemkunde Lattrop Breklenkamp

Jaargang 3 nr 1 januari 2016

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door de redactie van de website
Heemkunde-Lattrop-Breklenkamp.
Op deze site vindt u de rubriek ‘Nieuws/-mededelingen’ waarin actuele wijzigingen of aanvullingen worden vermeld. Met deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte brengen van nieuwe artikelen en, waar nodig, om uw medewerking vragen.

Hebt U geen interesse in deze mail dan kunt u zich hiervoor afmelden. Een bericht naar de redactie is voldoende: b.busscher@kpnplanet.nl.


Nieuws/mededelingen.

Geplaatst op de website:
# In de rubriek Nieuwsbrieven: nieuwsbrief december 2015.
# Het doopboek Lattrop 1819-1842 is verplaatst naar Kerkgeschiedenis.
# In de rubriek Historische verhalen is toegevoegd: Gespook in de Eendenkooi…
# In de rubriek Kerkgeschiedenis is toegevoegd: Inwijding RK kerk Lattrop 1819.


Berend Jan Wilbers (Horren Jantje)…de kleinste man der wereld…’

Berend Jan (HorrenJantje) 1870-1942 Foto 1917Zo staat het op deze foto van hem uit 1917.Bidprentje Berend Jan Wilbers Ootmarsum
In de nieuwsbrief van november j.l. hebben we een overzicht geplaatst van de familie Wilbers in Ootmarsum. Hierin kwam Berend Jan, roepnaam Jantje, ook voor.
Inmiddels hebben we een foto van hem die we vonden in het familie archief bij Jan Wilbers in Groot Agelo.
‘Horren Jantje, dat was zijn bijnaam,  was een dwerg, groot ongeveer 60 cm..’
Jan Wilbers van Heini: ‘Den was zoa klèèn, dat ze nog van Barnum & Bailey oet Amerika bint west um hem te prebear'n te contrac-teer'n veur’t circus; mear dat wol mien oaldoom nich. Hee deu schearmeskes sliep'n. Ziene loopstökke en schoon bint noe in bewaring bie mien neaw Jan Wilbers van de Kipboomweg in Oagel.’
Uit de foto blijkt ook wel dat hij amper groter was dan een keukenstoel. Rechts zijn bidprentje.
Hij is op 23 maart 1870 geboren in Ootmarsum op huisnummer 188 als 5e kind en 2e zoon van Johannes Albertus (Jehan) Wilbers en Hendrika Maria Veldscholten. Op de foto is hij  47 jaar en hij overlijdt ongehuwd in Ootmarsum op 19 december 1942 op de leeftijd van 72 jaar.


Johannes Morsink en Geertruida Johanna Veelers op Schutte in Tilligte…

Johannes Morsink en Geertruida Johanna Veelers op Schutte in Tilligte…

In de nieuwsbrief van november j.l. plaatsten we een kort overzicht van de bewoners van dit erf. Hierin komen ook bovengenoemde Johannes en Geertruida voor. Inmiddels vonden we een foto van beiden bij een nakomeling van het erf Schrijvershuis in Klein Agelo. Bernard Engbers trouwt hier met Truus Velers van het erf Rools aan de Goudkampsweg in Oud Ootmarsum; een nichtje van Geertruida. 

 

 


Jans Huiskes en Sienke Meinders in Losser…

Jans Huiskes en Sienke Meinders in Losser…In de nieuwsbrief van december 2014 plaatsten we een oproep omdat we van de man en vrouw op deze foto geen naam hadden. Onlangs waren we op de plek van de voormalige ‘Oaverloat’ nabij het Wynia-monument in Tilligte. Daarna zijn we even bij Truus Reerink-Blokhuis op het erf Göttert geweest. Haar grootmoeder (vaders moeder) is Feem Blokhuis-Huiskes in Rossum en blijkt een zuster te zijn van deze man.
Truus was sinds kort op de hoogte van de namen. Het zijn Jans Huiskes en Sienke Meinders in Losser. Jans is geboren op het erf Bos-Beernink in de Rammelbeek Maten in Lattrop en Sienke is geboren nabij de Lemseloseschool.
Hierna een overzicht van deze familie.

Johannes (Jans) Huiskes is geboren op 08-11-1866 in Lattrop 114 (Bos-Beernink), zoon van Lambertus (ook Albertus) (Bartus) Huiskes en Euphemia Gezina (Gezina) Lelifeld. Hij is gedoopt op 08-11-1866 in Lattrop (RK).
Doopgetuigen: Henricus Leliefeld (oom) en Henrica Huiskes (tante).
Jans is overleden op 04-11-1941 om 17:30 in Losser, 74 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 05-11-1941.
Jans trouwde, 23 jaar oud, op 30-10-1890 in Weerselo met Geziena (Sienke) Meinders, ongeveer 31 jaar oud. Sienke is geboren omstreeks 1859 in Lemselo (bij de Lemseloseschool), dochter van Jannes Meinders en Maria Keizer. Sienke is overleden op 16-01-1949 om 02:00 in Losser, ongeveer 90 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 17-01-1949.
Kinderen van Jans en Sienke: (allen geboren in Losser)
1 Gerardus Bernardus Huiskes, geboren op 00-05-1892 en is overleden op 05-07-1892, 2 maanden oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 06-07-1892.
2 Gerardus Bernardus Huiskes, geboren omstreeks 1893. Gerardus is overleden op 31-05-1955 in Oldenzaal, ongeveer 62 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 31-05-1955.
Gerardus trouwde, ongeveer 29 jaar oud, op 05-09-1922 in Huwelijksakte Losser 1922 nr 71 met Berendina Johanna Borghuis, ongeveer 26 jaar oud. Berendina is geboren omstreeks 1896 in Oldenzaal.
3 Johannes Huiskes, geboren omstreeks 1896. Johannes is overleden op 19-01-1943 in Berghuizen? ovl in Oldenzaal, ongeveer 47 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 28-01-1943.
Johannes trouwde, ongeveer 26 jaar oud, op 10-10-1922 in Losser met Johanna Hermina Kattier, ongeveer 27 jaar oud. Johanna is geboren omstreeks 1895 in Lonneker.
4 Antonius Johannes Huiskes, geboren in 09-1896 en overleden op 22-12-1896, 3 maanden oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 22-12-1896.
5 Gezina Maria Huiskes, geboren omstreeks 1898 en overleden op 16-06-1899, ongeveer 1 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 17-06-1899.
6 Johanna Maria Huiskes, geboren in 1899 en is overleden op 28-06-1899 in Losser, nog geen jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op 29-06-1899.
Van de 6 kinderen overlijden er 4 voor hun 2e levensjaar.


Klassenfoto Lattrop schooljaar 1981-1982…

Klassenfoto Lattrop schooljaar 1981-1982…

Staand vlnr: Hans Niehof – Rudi Hulsmeijers – Jos Waaier – Stefan Pikkemaat – Vincent Grondman – Roy Pikkemaat – meester Karel Kunne.
Knielend vlnr: Renate Niehof – Alice Veldhuis – Saskia Huusken – Sonja Niehoff – Jolanda Groeneveld – Odette Groeneveld – Gerben Pikkemaat.
Zittend vlnr: Ingeborg Arends – Natascha Pikkemaat – Ingrid Goossink – Diane Meijners – Astrid Wagenvoort – Mariëlle Busscher – Paul Zwiep.


Gelezen in de Twentsche Courant van 1973…

Wat is dat voor een geheimzinnig apparaat, dat de jonge boer Rerink uit Lattrop bij het ploegen op z’n land heeft gevonden?

Wat is dat voor een geheimzinnig apparaat, dat de jonge boer Rerink uit Lattrop bij het ploegen op z’n land heeft gevonden? De heer Rerink weet het zelf niet. Hij heeft er bij wijze van spreken stad en land mee afgesjouwd om het gewaar te worden, maar tot dusver heeft niemand het hem kunnen vertellen.
Het enige, dat hi] van een deskundige in Hengelo te horen kreeg, was: ,,Wees er maar voorzichtig mee”. ‘Vandaar ook, dat wij de heer Rerink -net als hoofdagent Bakema van Henk Elsink- beleefd verzocht hebben om de beschrijving van zijn vondst maar even telefonisch te willen verstrekken. ,,Nee meneer Rerink… het is niet nodig, dat u ermee naar de krant komt...”
,,Wat zegt u, meneer Rerink, zitten er ook cijfers op? Poeh Poeh!
,,0f tikt het soms ook? Nee? Gelukkig!"
Maar nu alle gekheid op een stokje. Het is en blijft voorlopig nog een mysterie, wat de heer Rerink daar heeft gevonden. Het apparaat heeft volgens de heer Rerink de vorm van een klein klokje, een misdienaars klokje welteverstaan, en er zitten verscheidene knopjes en cijfers op. Het is gemaakt van een soort messing of koper en het ziet er puntgaaf uit. Het apparaat lijkt volgens de vinder het meest op een tijdontstekingsmechanisme, maar dat is het volgens sommigen -die er meer verstand van moeten hebben- niet. Wat is het dan? Een tijdbom? Of een ander soort bom? Of is het een instrument uit een vliegtuig of een ander vliegend voorwerp?
Voor zover bekend bij de ouderen in Breklenkamp is daar in de buurt van de plek, waar de heer Rerink het ding heeft gevonden, evenwel nooit een vliegtuig neergestort of een bom geworpen. De heer Rerink hoopt nu maar, dat er onder u iemand is, die het apparaat kan thuisbrengen. Als dat niet het geval is, zal contact worden opgenomen met de mijnopruimingsdienst.
Als u er meer van weet, bel ons dan even, want als u de heer Rerink belt, bestaat misschien de kans, dat u op een gegeven moment denkt dat hij -net als Bakema- heeft opgehangen»

Enige tijd later stond hierover het volgende bericht in de krant...

ONTSTEKINGMECHANISME VAN BOM…

,,Levensgevaarlijk, daar hadden wel doden bij kunnen vallen,” zegt de 26-jarige Bennie Rerink uit Lattrop over het ontstekingsmechanisme van de 1500 kilo zware bom, die onlangs door mijnenopruimingsdienst werd opgehaald. Reeds drie jaar lang had hij het mechanisme…

Het “ding” dat de heer Rerink heeft gevonden bij het ploegen, is vorig jaar (zoals wij reeds berichtten) tentoongesteld op een feestavond. Toen reeds werd geopperd dat het wel eens een ontstekingsmechanisme van een bom kon zijn.
Het mechanisme had door een geringe schok tot ontploffing bracht kunnen worden. Op die avond heeft men het zelfs met een schroevendraaier bewerkt. Om aan de weet te komen wat het voor geval was heeft de heer Rerink het afgestaan aan de heer Schröder, die bij de politie in Tubbergen werkt. Deze heeft het mechanisme ook nog lange tijd als curiositeit op de schoorsteenmantel gezet. Toen de mijnopruimingsdienst een keer in Tubbergen was heeft de heer Schröder het “ding” meegegeven.
Mensen van deze dienst sprongen heel wat voorzichtiger met het mechanisme om, met handschoenen heeft men het in een gepantserde kist gepakt.
De bedoeling is dat het nu tot ontploffing gebracht zal worden. De heer Rerink krijgt het ontstekingsmechanisme dus niet terug, al was het alleen maar om als  aandenken te kunnen bewaren. De 1500 kilo zware bom, waarvan het mechanisme afkomstig is, hoeft volgens de mijnenopruimingsdienst niet ergens in Lattrop te liggen. Deze bom kan evengoed enkele honderden kilometers verderop zijn neergekomen»


Korenmors…

In het gebied ‘Tusschen de Beeken’ kennen we nog verschillende oude namen waarmee een perceel grond, weg of water wordt aangeduid. De ‘leage Stroot’, de ‘grote Stroot’ met daartussenin de ‘Strootndiek’. In de Geele Beek bevond zich een doorwaadbare plaats, een ‘voort’ of ‘voorde’. Segelvoort is er naar vernoemd. Toen er een houten brug kwam werd dit de ‘Voortsbrug’ genoemd en de zandweg was de ‘Voortsdiek’. In de verkoopakte van het erf Wigger in 1827 komen we de volgende verwijzing tegen: ‘…de bouwman van ’t Erve Leferink heeft het regt van weg en overvaart over dezen hof naar het Veld of Keurmors om plaggen te steken’.

Wie kan ons informatie geven over de oorspronkelijke betekenis van ‘Keurmors’?

Boerenerf in…

‘Ootmarsum-Tilligte’. Is dit een 3-kaps boerderij in Tilligte?

Van Ben Morshuis in Ootmarsum ontvingen we onlangs bovenstaande foto met op de achterkant de tekst ‘Ootmarsum-Tilligte’. Is dit een 3-kaps boerderij in Tilligte? Of uit de omgeving van Ootmarsum?
Wie herkent de boerderij op deze foto?

Inmiddels is bekend dat dit de boerderij is van de familie Reerink op Göttert in Tilligte.  Op de foto Jan Reerink en Marie Mollink.


Corbelet… een Franse naam in Lattrop…

Jean Corbelet, geb. Clermont (Frankrijk) 2 aug. 1728, Landman, † Lattrop (?) 4 jan. 1824, zn. van Francois Corbelet en Dauphine Faber, tr. 1e Nordhorn (Pruissen) 11 mei 1763 Anna Lockhorn, geb. Wietmarschen (Pruissen), ged. omstr. 1735, † Lattrop (olde Hofste) omstr. 1772; tr. 2e Ootmarssum (RC) 23 aug. 1772 Antonette Schulten (ook Scholten), geb. Witmarssen (Pruissen), † Lattrop (olde Hofste) omstr. 1792; tr. 3e Nienhuis (Pruissen) 22 okt. 1792 Gesina Büsscher, geb. Neuenhaus, ged. Neuenhaus (RC) omstr. 1760, † Lattrop (olde Hofste) 21 febr. 1808; tr. 4e Ootmarssum (RC) 13 april 1809 Getruida Ekelhof, geb. Beuningen (Losser), ged. Denekamp (RC) omstr. 1756, † Lattrop 51 (olde Hofste) 2 april 1846.
Jean (later Jan) is geboren in de plaats Clermont in Frankrijk. We weten niet in welke Clermont want er zijn er een stuk of 7. Waarom hij naar Lattrop is gekomen is onbekend.
Volgens zijn overlijdensakte is hij op 4 januari 1824 overleden in de Bonken Maten in Lattrop, geen huisnummer vermeld, op een voor die tijd ongekende hoge leeftijd van 101 jaar. Hij is dan geboren in de periode 05-01-1722 tot 4-1-1723. Een geboorte akte is niet gevonden. In het Registre Civique Gericht Ootmarsum van 1811 staat hij ingeschreven als ‘armlastige’ met als geboortedatum 2-8-1728 evenals in het Stemregister van hetzelfde jaar. In geen ander ons bekend document wordt zijn leeftijd vermeld. Aangifte van zijn overlijden is in Denekamp gedaan door:  ‘Evert Morsink oud 42 jaren en Harmen Hulsbeek oud 31 jaren, beide landbouwers wonende te Lattrop dezer Gemeente en buren van den overledenen’. Evert woont op het erf Egberts Jannes, nu Scholten aan de Brookhaasweg en Harmen op het dichtbij gelegen oude Bonke.

Jean of Jan trouwt 4 keer…
1e Huwelijk Jean Corbelet (35 jr) en Anna Lockhorn (28 jr): op 11 mei 1763 in de St. Augustinuskirche in Nordhorn. Tekst trouwboek: ‘Anno 1763 die 11ma Maji observatis varia ex parte hic observandis matrimonium legitime contraxerunt Joannes Corbollet natione Gallus et Anna Lockhorn ex Wiettmerschen coram testibus R[everen]dis D[omi]nis Matthaeo Ridinghoff et Wilhelmo Dumme. Johann Corbellet is rk. Konfession: Burgkirche. "Natione Gallus" staat hier in het RK trouwboek van Nordhorn, hetgeen zoveel wil zeggen dat hij een Fransman is. Uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren.
Anna Lockhorn overlijdt in 1772 op de leeftijd van 37 jaar.
2e Huwelijk Jan Corbolet (44 jr) en Antonetta Schulten: ondertrouw op 2 augustus 1777 Nederlands gereformeerd in de grote Kerk van Ootmarssum en trouw op 23 augustus 1772 Roomsch Catholijck in dezelfde kerk. Tekst RC trouwboek: ‘Augustus [1772] 23 contraxerunt matrimonium Joannes Corbolet in Latrop et Antonetta Schulten, testes Aleida Woestink et Joanna van Benthem’.
Kind uit dit huwelijk:
1 Fredericus Corbelet gedoopt 21-08-1774 RC Ootmarssum.Corbelet Jean en Geeze Busschers Otr 30-09-1792 Tr 22-10-1792
Voorjaar 1792 overlijdt Antonette op het erf oude Hofste in Lattrop, haar leeftijd is niet bekend.
3e Huwelijk Jan Corbelet (64 jr) en Geeze Büscher (32 jr): ondertrouw op 30-09-1792 in Ootmarssum (NG) en trouw op 22-10-1792 in Nienhuis (Neuenhaus) Pruissen. Tekst trouwboek Ootmarssum: ‘NG Trouwboek Ootmarsum: 30 september Jean Corbelet wedn van Antonette Scholten, zoon van Frans Corbelet en Dauphine Faber, thans woonende in Lattrup met Geeze Busschers J.D. van Hendrik Busschers en Janna Beien, thans woonende te Nienhuis. Getr: te Nienhuis den 22 oktober na drie gewoone voorafgegane zondagsche huwelijksproclamatien’.
Uit dit huwelijk worden 2 kinderen geboren:
2 Joannes of Jan Corbelet, gedoopt 3 april 1795 en
3 Franciscus of Frans, gedoopt op 1 januari 1798.
Geeze Büscher, de moeder, overlijdt in 1808, oud 48 jaar en hun zoon Frans overlijdt in 1807, oud 9 jaar.
Jan Corbelet, oud 70 jaar, blijft achter met 1 kind Joannes of Jan oud 13 jaar. Zoon Fredericus uit zijn 1e huwelijk is in 1802 getrouwd met Gesina Damhuis en zij wonen met hun 4 dochters Maria(6jr), Euphemia(5), Anna(4) en Joanna(1) bij hem in.
4e Huwelijk Jan Corbelet (70) en Geertruida Ekelhof (53) geboren 13 april 1809 op het erf Obbenkotte in Beuningen, dochter van Hendrik Ekelhof en Lizabeth Mulder.
Uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren.
Zoon Jan Corbelet (zie 2 hierboven) trouwt in 1822 in Twist (Pruissen) met de 22-jarige Maria Gesina Fors gedoopt 18-02-1800 in Gross Hesepe (Pruissen). Tekst RK trouwboek Twist: "Nr. 3 Bräutigam: Korbeleth Johann, Knecht zu Hesepertwist, 28 Jahr, ledigenstand. Eltern: Korbeleth Johann und Gesina Bussen (Büsscher), Ackersleute zu Ladtrup, hollandisch; Braut: Vors Maria Gesina, Tochter zu Hause zu Hesepertwiest, 21 Jahr, ledigenstandes, Eltern: Vorss Herm Hinrich und Baneke Gesina, Colonisten zu Hesepertwiest. Februar 12 1822; Zeugen: Wewers Joh. Herm Küster zu Twiest und Vors Anna Elisabeth dienend zu Meppen". Deze familie vertrekt naar Sibculo (Ambt Hardenberg).
Overlijdensakte Jean Corbelet Lattrop 1824

Op 4 januari 1824 overlijdt Jean of Jan Corbelet, zie boven,  volgens de overlijdensakte op de leeftijd van 101 jaar. Als we zijn geboortedatum van 2-8-1728 hanteren dan bereikte hij de nog steeds respectabele leeftijd van 95 jaar. Bij de aangifte door de beide noabers moeten we er rekening mee houden dat zij de werkelijke leeftijd van Jan ook niet hebben geweten. Alleen maar van horen zeggen. En de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, in dit geval Hieronimus Pennink Hz.(Hendrikzoon), heeft waarschijnlijk niet de beschikking gehad over een geboorte akte uit Frankrijk.
Zijn 4e vrouw, Geertruida Ekelhof overlijdt, 22 jaar later, op 2 april 1846 te Lattrop huisnr 51 (oude Hofste). Zij wordt 90 jaar.
Fredericus Corbelet *1774 en Joannes *1795 krijgen nakomelingen. Fredericus op het oude Hofste in Lattrop en Joannes in Sibculo bij Hardenberg. De naam verandert uiteindelijk in Korblet.
Over enige tijd wordt op de website www.heemkunde-lattrop-breklenkamp in de rubriek Genealogie een stamboomoverzicht van deze familie geplaatst.


Joanna Büscher-Huiskes?

Joanna Buscher-Huiskes Nordhorn?

 

Naar aanleiding van de artikelen die we plaatsten over de familie Huiskes in Lattrop, ontvingen we van Frank Steggink in Utrecht (geboren in Rossum(O), bijgaande foto. De in het begin van deze nieuwsbrief genoemde Johannes (Jans) Huiskes heeft een zuster Joanna. Zij trouwt met Nn Büscher en vertrekt naar Nordhorn. Frank heeft bij deze foto als aantekening:

‘Eén van de foto's is wel van een oudere vrouw Huiskes, met een klein kindje op de armen. Dat zou een kleindochter kunnen zijn. Bij die foto heb ik ooit Huiskes? (Duitsland?) erbij geschreven. Of dat van Joanna Büscher-Huiskes is, weet ik niet’.

Meer informatie is er niet.
 

Wie herkent deze vrouw?


Erf Scholten Geerts in Breklenkamp…

Op 9 juni 1832 trouwt Evert Smoes, *22-07-1799 in Noordhoorn (Hannover), weduwnaar van Janna Lanferink en wonende op het boerenplaatsje ‘Loeks op den Eendenbeld’ in Breklenkamp, met Gese Knief *20-03-1805 in Ulsen (Hannover). Bij dit huwelijk is een akte opgemaakt. Hierna de transcriptie. Op een later tijdstip volgt een uitleg over de families die hierbij betrokken zijn.

1 Na inzegening des huwelijks zullen deze jonge lieden het erve Scholten Geerts bebouwen en jaarlijks hiervoor genieten 3 mudde rogge, en zes smitte wit vierendeels linnen. Bij de overgave van het erve, zullen de oude lieden ditzelfde te vorderen hebben. Ingeval de vaders vóór de moeders komen te sterven zullen deze boven de zes smitte linnen 2 mudde rogge, en indien de moeders vóór de vaders komen te overlijden zullen deze boven de 3 mudde rogge, drie smitte linnen genieten.
2 De beide kinderen Harmtje en de zoon Jan uit de vorige echten gesproten, zullen met den  ouderdom van 15 jaren de intrest van f 100,- kunnen trekken en van deze ouderdom tot 18 jaren zal de dochter Harmtje jaarlijks verdienen vier smitte linnen en twee gulden aan geld.
De zoon Jan zal van 15 tot 18 jaren acht gulden aan geld en beide deze kinderen het noodige linnen en schoenen uit de huishouding bekomen. Met den ouderdom van 25 jaren zullen de uitstaande gelden aan beide deze kinderen vervallen zijn.

3 Ter vergoeding der onkosten en uitgaven zal de vader Evert Smoes f 30,- van de uitstaande bruidschat bij Lanfink te vorderen hebben.
4 Indien de dochter Harmtje den ouderdom van 21 jaren bereikt heeft zal de bruid Geze Knief evenmin als de bruidegom Evert Smoes niet meer het regt hebben, op het erve te hertrouwen en zoo de dochter Harmtje mogt uithuwelijken of komen te sterven zal de zoon Jan op het erve kunnen trouwen, doch niet voor den ouderdom van 25 jaren.
5 Knief beloofd aan zijne zuster Geze Knief een behoorlijke uitzet.

Ter nakoming van dit alles hebben de belanghebbenden dit onderteekend.

(Geteekend:)

Evert Smoes                           Geese Knief
Geert Logten                          Hinderik Lanferink
Jan Grote Veldman                G Ludden

Garrit Knief                             Harm Strötker
J H Lohuis                              Jan Vos
W: Schmues                           Hindrik Knief


Bernard Joseph Engbers, geb. Lohne (Pruissen) omstr. 1860, Landbouwer op Schrijvershuis, † Klein Agelo 7, 10 mei 1907, zn. van Bernard Hermann Engbers en Anna Catharina Tempen, tr. 1e Denekamp 24 mei 1884 Aleida Kamphuis, geb. Klein Agelo (SchotGraads) omstr. 1862, † Klein Agelo 25 (Schrijvershuijs) 30 nov. 1887, dr. van Hermanus Kamphuis en Christina Heuver; tr. 2e Denekamp 14 april 1888 Aleida Maria Rikkink, geb. Tilligte 36Bidprentje Aleida Maria Rikkink Klein Agelo (Scholtenhuusken) 16 aug. 1862, ged. Ootmarsum (RK), † Klein  Agelo (Schrijvershuijs) 9 april 1926, begr. Ootmarsum (RK Kerkhof) 13 april 1926, dr. van Gerardus Rikkink en Euphemia Heuver. Christina en Euphemia Heuver zijn in een ver verleden nog familie van elkaar.
De vader van Aleida, Gerardus Rikkink, is geboren op het boerenplaatsje Nij Goosink in Lattrop (einde Fox-zien-laantje rechts, verdwenen). Zijn vrouw Euphemia Heuver is geboren op het plaatsje Scholten-huusken of kortweg Huusken aan de Kerkweg in Tilligte (nu Wolbert).

We zijn op zoek naar een foto van Aleida Maria Engbers-Rikkink †1926, de 2e vrouw van Bernard Joseph Engbers.


Gritter…

Foto Molendijk op Brookman BreklenkampGeugje Gritter Lattrop1875-1946

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto hierboven komt uit het familie archief van Molendijk op Brookman in Breklenkamp en is  gemaakt ongeveer 1935. Vlnr zien we Zwenna en Leida Molendijk en 2e van rechts Jan Molendijk, de erfopvolger. De jongeman midden en de man rechts (chauffeur) zijn bij de familie Molendijk niet bekend. De man rechts kan iemand van de familie Gritter zijn. Het is in ieder geval niet Geugje Gritter. (zie foto rechtsboven)  Deze overlijdt in 1945 in het rk ziekenhuis ‘Heil der Kranken’ in Oldenzaal na een aanrijding met een geallieerde militaire vrachtauto aan de Nordhornschestraat ter hoogte van de Venweg.
Herkent u de jongeman en de man rechts op de foto? Laat het ons dan weten!


Uw reactie…
01-12-2015 Charles Horsthuis Noordwijkerhout…
Ik zag een vraag over de familie Corbolet. Ik heb daar een beknopte genealogie van (zie de bijlage). Wellicht hebben jullie of Ina daar iets aan. Bij mijn genealogisch onderzoek heb ik veel informatie verzameld over alle inwoners van Breklenkamp, Lattrop en Noord-Deurningen en een aantal families uit vooral Tilligte en Volthe en enkele andere omliggende plaatsen. Deze informatie ben ik stapje voor stapje aan het ordenen. N.B. Alles gaat tot rond 1811; van daarna heb ik niet zoveel. Dus als er vragen zijn of bij jullie binnen komen en ik kan helpen…
Verder een vraag: Waar kun je het boek van de boerderijen in Tilligte bestellen? In de Nieuwsbrief staat alleen een naam. En is het soortgelijke boek over Lattrop-Breklenkamp nog ergens te koop? Ik heb het een keer op het Heemhoes ingezien.

01-12-2015 Jan en Riky Koehorst-Busscher Denekamp…
Reactie schoolfoto Tilligte ca 1914 meisjes:
Ik denk dat nummer 4 is   : Feem  Mollink-Reerink. Nummer 20 is : Marie Busscher-Reerink.

02-12-2015 Toni Ankoné Oldenzaal…
Ik las iets over Corbolet. Ik ben er tegengekomen in Beuningen en Denekamp.
Misschien heb je er wat aan.....
(Een bijlage met gegevens werd bijgevoegd.)

02-12-2015 Henk Lubberman   Erve Dasseler…
Even een reactie op de foto van de noabers van Gerard Ruël en Marie Peters.
Jullie hebben bij nr. 11 Willem Lübbermann staan met een vraagteken.
Maar volgens mij is dit Jan Lübbermann, broer van Willem, Egbert en Frits.
Jan was postbode en is toen hij getrouwd is gaan wonen in Tubbergen. ( In 2014 overleden.)

18-12-2015: Marga Deterink-Busscher Ootmarsum…
Je nieuwsbrief was weer toppy . Zou je ons Annie ook toe kunnen voegen???
Ik vergeet het iedere keer om door te sturen.
Fijne Feestdagen.

Alle reacties zijn per omgaande beantwoord.


Scheper-Koehorst in Lemselo…

Bidprentje en foto Scheper Gerardus-Johannes1861-1952

Bidprentje en foto Koehorst Aleida 1866-1954

Aleida Koehorst is een dochter van Gerrit Jan Koehorst geb. 1827 op het erf Koehorst in Noord Deurningen en Joanna Veldscholten geb. 1835 op het erf Broek-Reker in Tilligte. Gerrit Jan was eerder getrouwd met Maria Kukkert van het gelijknamige erf in Lattrop waar Aleida dus geboren is. Zij trouwt in 1898 met Gerardus Johannes Scheper geb. 1861 op het erf Scheper Lemselo 59.

Een volgende keer meer over deze familie Koehorst.


1 Bennie Peters (Bommerd) Lattrop 2 Frans Wigger? (Wiggerschilder) Lattrop 3 Frans Beld Lattrop 7 Frans? ter Brake Tilligte 8 Bennie? Wiefferink Denekamp 16 Annie Hulsmeijer (van RoepnHannes)? 18 Herman Scholte Lubberink Lattrop.

Wie weet bij welke gelegenheid en waar deze foto gemaakt is? De ontbrekende namen kunt u aan ons doorgeven.


Kafmolen gebouwd door Jens Wigger…Kafmolen Wiggers-Jens Lattrop in schuur Wiefferink Lattrop

Bijgaande foto is onlangs bij Wiefferink in Lattrop (Vreehuis) gemaakt door Francoise Appels, kleindochter van Wiggers Toon in Noord Deurningen. Dit is een kafmolen, ontworpen (verbeterd) en zelf gebouwd door haar overgrootvader Johannes of Jens Wigger (1865-1945). Ook zou hij nog een aardappelsorteermachine, kortweg tuffel-möl, hebben verbeterd en gebouwd. Hierop is door hem misschien octrooi aangevraagd. Volgens Herman Wigger in Lattrop, van Wigger-schilder, was er vroeger nóg een exemplaar van de kafmöl bij de familie ‘Brookhuis geboren Scholten’ op het erf Steenkamp in Lattrop. Dit laatste volgens hem van horen zeggen.
Dat het ondernemen deze familie in het bloed zit is wel duidelijk. Gijsbertus Wigger (1721-~1781) was ‘Gezworene en gecommitteerde van de  Marke Lattrop-Tilligte’. Zijn zoon Joannes (1769-1827) was dit eveneens. Hij was ook ‘Koopman in granen en hammen. Winkelier in kruidenierswaren, zout en zeep, koffie, thee, tabak en snuif’. Hij bezat zelfs een cichoreimolen. Misschien nam hij wat te veel hooi op de vork, want het erve en goed Wigger wordt in 1827, na zijn overlijden, in opdracht van zijn schuldeisers bij opbod Johannes (Jens) Wigger Lattrop 1865-1945verkocht.
Kafmolen J.Wigger in schuur Wiefferink LattropDiens zoon Gerardus Wigger (1798-1883) treedt, ondanks het debacle van zijn vader, toch weer in diens voetsporen. Het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan. Hij koopt grond en bouwt aan de Frensdorferweg een nieuwe boerderij met gelagkamer. Hier oefent hij het beroep uit van landbouwer, kuiper, tapper, winkelier in kruideniers- en koloniale waren en hij is ook nog schoolmeester in Lattrop.
 

Zijn zoon Johannes Wigger (1829-1907) doet het wat kalmer aan en is landbouwer/kuiper op Wigger. Diens zoon Johannes of Jens (1865-1945) is de ontwerper van de kafmöl en tuffelmöl. Hij maakt ze gewoon zelf want hij is ook timmerman en smid.

Wie heeft nog informatie hierover of weet nog een kafmöl of tuffelmöl van zijn hand te staan?