Heemkunde Lattrop Breklenkamp

Jaargang 2 nr 2 februari 2015

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door de redactie van de website Heemkunde-Lattrop-Breklenkamp.

Op deze site vindt u de rubriek ‘Nieuws/mededelingen’ waarin actuele wijzigingen of aanvullingen worden vermeld. Deze blijft gehandhaafd.
Middels deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte stellen van nieuwe artikelen en, waar nodig, om uw medewerking vragen.

Hebt U geen interesse in deze mail dan kunt u zich hiervoor afmelden. Een bericht naar de redactie is voldoende: b.busscher@kpnplanet.nl


Nieuws/mededelingen:

In de maand januari zijn op bovengenoemde website de volgende artikelen toegevoegd:
# Geen.


toneeluitvoering-van-vlas-tot-linnen-breklenkamp-jaar-nn-l-oldegeerds-geertken-m-hannes-hulsmeijer-roepn-hannes-en-r-nn

 

Toneeluitvoering 'Van vlas tot linnen' bij Huijs Brecklenkamp jaar onbekend.

Links Olde Geerds-Geertken, midden Hannes Hulsmeijer (Roepn Hannes) en man rechts onbekend. Wie weet zijn naam?


 

Bovenstaande 2 foto’s links komen uit het archief van de familie Bergman in Breklenkamp. De foto rechts komt van Rudie Broekhuis in Klein Agelo. Tot op heden is niet bekend wie deze vrouwen zijn.


Bovenstaande foto komt uit het archief van de familie Rademaker op het erf Seise in Breklenkamp. Gerard Lutters: op de foto staan jongeren die belijdenis hebben gedaan in de Ned. Herv. Kerk in Ootmarsum.  Linksvoor zien we Hinderkien (roepnaam Hinie) Vos (dat is inmiddels bekend),  uit Breklenkamp. Ferdie Maatman in Lattrop: 2e van rechts is Johanna Gülink. Gerard Lutters in Denekamp: De predikant is dominee W. van Oest, in Ootmarsum van 1933-1937. De foto is uit het jaar 1933. Wie kan ons de overige namen geven? 

Uw reactie kunt u mailen naar bovengenoemde adres.


In memoriam…johan kamphuis 2012

Op 5 december -Sinterklaasavond- is in Ootmarsum op 97-jarige leeftijd overleden de in Lattrop geboren en getogen en hier alom bekende Johan Kamphuis, bijgenaamd ‘de köster’. Albertus Joannes (Johan) Kamphuis is geboren op 28 september 1917 als oudste zoon van Albertus Joannes Kamphuis en Hendrika Geertruida Edelkamp. Johan trouwt in 1961 met Maria Johanna Theresia (Marie) Damhuis geboren in 1927 op het Kosthoes in Lattrop. Marie overlijdt in 1975 op de leeftijd van slechts 48 jaar.
De vader van Johan is geboren in 1871 in Klein Agelo en overleden in 1959 oud 87 jaar op het ‘Kraken Jan’ in Lattrop. Zijn moeder Dika is geboren in 1890 op het erf Schabos in Breklenkamp en overleden in 1966 oud 76 jaar.

Dat hij moge rusten in vrede…

Johan heeft gedurende vele decennia foto’s gemaakt, van de familie maar vooral van het kerkelijk gebeuren. In 2012 kreeg ik inzage in enkele van zijn fotoalbums en zijn meer dan 600 foto’s gescand en bewerkt.

Hieronder de ouders van Johan.

 

Frans Kamphuis (Kraakn Frans) bie ‘n vearknloop

Marie Damhuis en Johan Kamphuis, Truus Kamphuis en Bennie Ruël in Lattrop 

Vlnr: Marie Damhuis en Johan Kamphuis, Truus Kamphuis en Bennie Ruël

Wie herkent de man en vrouw rechts? Zijn dit Gerard Kamphuis en Annie Muntel?


 

Links Bernard Groeneveld (Winkel Stokke), man midden is niet te herkennen, en Meester Jansen. Hier is blijkbaar iets aan de hand. Bernard staat klaar met de geladen? windbuks, de man bij de korf draagt een bijenkap en Jansen is een paar treden de trap op geklommen.


 Bovenstaande foto is door Johan gemaakt bij de onlangs gerestaureerde schuur achter de RK kerk in Lattrop

Bovenstaande foto is door Johan gemaakt bij de onlangs gerestaureerde schuur achter de RK kerk. Wie herkent deze meisjes?


Kamerhuis…

Ik kan mij herinneren dat mijn ouders het vroeger wel eens hadden over een zekere Kamer-Jens. Een vrijgezel die nog in de jaren ’30 woonde in een oud boerderijtje in een bos achter de Hamerbölt in De Rammelbeek Maten in Lattrop. Mijn vader kwam in 1921, oud 23 jaar, op het Beernink Bakhuis waar mijn moeder later dienstmeid was. Zij hebben deze man gekend en er wel eens over verteld. Van jongs af aan bleef deze naam in mijn hoofd rond ‘spoken’. Wie was deze Jens, waar kwam hij vandaan, wat deed hij voor de kost en is er nog ergens een foto van hem?

Een lange zoektocht in diverse documenten bracht licht in deze zaak. Het betreft een zekere Johannes Wassink, roepnaam Jens, geboren in 1863 op het boerderijtje Kamerhuis nabij de Grote Haanist (Hoonhorst) in Lattrop.

Hierboven: inschrijving rc trouwboek Ootmarssum 10-07-1797

Een kort overzicht van zijn voorouders.

Zijn grootvader is Joannes Arnoldus of Jan Arend Warsink, geboren ca. 1775 op het erf Wersinck, later Warsink nu Wassink in Breklenkamp. Deze Jan Arend trouwt in 1797, oud 24 jaar, met de eveneens uit Breklenkamp afkomstige Euphemia, roepnaam Feem of Femia, Masselink, dochter van Johannes (Jan) Masslink en Janna Coopmann. Uit dit huwelijk worden 2 kinderen geboren:

1 Johannes (Jan) Waarsink gedoopt op 23-7-1797. Hij trouwt met Hendrika Haamberg en overlijdt op 23-7-1869.
2 Joannes Henricus Warsink, gedoopt 4-7-1799. Hij is de vader van Kamer Jens, zie hierna.

In 1800 overlijdt Jan Arend Warsink waarna de weduwe Warsink-Masselink in 1801 hertrouwt met de 28 jarige Bernardus Henricus Prengers, ook genaamd Berend of Bartus geboren ca. 1775 in Breklenkamp. Naar algemeen gebruik in die tijd noemt hij zich Warsink maar enkele van zijn kinderen met Euphemia Masselink worden ook Prengers genoemd.

Wie weet uit overlevering nog iets te vertellen over deze Kamer-Jens! Wie heeft een foto van hem?


Carnaval…

Dit jaar wordt het 33 jarig carnavalsjubileum gevierd. De 1e Markies deed zijn intrede in 1983. Maar hiervoor was er ook carnaval, niet zo uitgebreid als nu natuurlijk.

Het zal december 1974 geweest zijn dat Frans Groeneveld, alias Max, bij mij komt met, voor hem gebruikelijk, een schrijfblok onder de arm. Hij heeft een idee. Max heeft altijd ideeën. In Tilligte is al enkele jaren carnaval. Dat moet in Lattrop en Breklenkamp ook mogelijk zijn.

Max kennende heeft hij al voorbereidend werk gedaan en een ‘plan de campagne’ opgesteld. Hij zoekt medewerkers. Het lijkt me wel wat. De toneelvereniging DURIDO wordt benaderd voor medewerkers aan de galavoorstelling. Kes’n Sien en Jan worden gevraagd om de kinderoptocht te organiseren. Toon en Jo Arends van de Smid stellen de zaal beschikbaar en zorgen voor muziek. De Köttelpeern uit Denekamp worden uitgenodigd en Mariet Bruns-Brookhuis (lerares aan de school in Lattrop), wordt gevraagd de leiding van de Dansmarietjes op zich te nemen. Gaandeweg wordt een programma opgesteld.

Enkele medewerkers uit de beginperiode: Max zal de avond aan elkaar praten, Bert Horsthuis, Elis en Ans Neleman-Kamp, Marga Bult, Henk Niehoff, Paul Scholte Lubberink, Herman Oolderink, Johan Groeneveld (de Meijer), Herman Bosink, Frans Huisken van ool Bossink als Dorus, Bennie Rerink (Bossem), Hennie Groener.

 

Marga Groeneveld van 'de Meijer' op de 1gala-avond.


Schilderij van Johan Barthold Jongkind gestolen…

BRON: OPSPORING VERZOCHT…

HUIZEN - Schilderijendiefstal bij inbraak huis aan de Oud-Bussumerweg.

Terwijl de bewoner televisie kijkt worden schilderijen ter waarde van 120.000 euro van zijn muur gehaald.

Op woensdag 17 september 2014 rond 22.30 uur worden er vijf schilderijen gestolen uit een huis aan de Oud-Bussumerweg in Huizen. Terwijl de bewoner in zijn TV-kamer zit, wordt er achter een kantelraam opengebroken. In een mum van tijd worden op een paar meter afstand van de bewoner razendsnel vijf kostbare 19e eeuwse schilderijen in de woonkamer van de muur geplukt. Totale waarde: 120.000 euro.

 

Waaronder bovenstaand schilderij:

Hoofdpoort Rotterdam, Johan Barthold Jongkind, 46 x 34 cm.


Bidprentje Zwiep Jan Hendrik ev Lohuis Euphemia Noord-Deurningen 1794 Lattrop 1875

 

Joannes Zwiepink, want dat is zijn geboortenaam, is gedoopt op 25-11-1793 in de rc kerk van Denekamp. Hij trouwt op 5-1-1826 met de 23-jarige Euphemia Looman uit Groot Agelo, gedoopt 23-05-1802. Uit dit huwelijk wordt op 20-3-1839 o.a. Johanna of Janna geboren. Zij trouwt op 30-05-1862 met de op 07-09-1831 op het Reerman in Lattrop geboren Johannes Gerardus Reerink. Janna is hier al dienstmeid en trouwt er met de erfopvolger.
Na het overlijden van Euphemia Looman in 1863 trekt Jan Hendrik, oud 69 jaar, in bij zijn dochter Janna en schoonzoon Jan Gradus Reerink. Zijn dochter Janna overlijdt op 27-08-1874 en hijzelf ruim 2 maanden later.
 
 

Uw reactie…

# Ik ben al bijna 50 jaar geleden uit Lattrop vertrokken en woon nu in Arnhem (medio febr. verhuizen we naar Markelo!).

Van Ferdie kreeg ik de nieuwsbrief toegestuurd. Ik kan niet veel bijdragen aan de kennis uit Lattrop, maar ben wel zeer geïnteresseerd in de geschiedenis. Dus als je mij wilt toevoegen aan de lijst van de nieuwsbrief, ben ik je daarvoor dankbaar. Als ik kan bijdragen doe ik dat natuurlijk graag. Groet, Henk Maatman in Markelo.

# Bedankt voor de nieuwsbrief en ik kijk uit naar het artikel over het erf Damhuijs in Lattrop. Mijn grootmoeder geboren Spin is in feite een Damhuis en mijn oudste bekende voorouder van Damhuijs is Albert Damhuijs 1610/1638. Met vriendelijke groet, Herman Nijhuis in Elim.

# Hartelijk dank voor deze nieuwsbrief. Ik ben aan het zoeken naar mijn afkomst, heb binnenkort inzage in het doopregister van Weerselo en ben nog opzoek naar Roelofs in Enschede.

Daar red ik me wel mee, maar ik heb begrepen dat we heel vroeger familie in Lattrop moeten hebben gehad. Zodra ik meer weet vanuit het doopregister, dan laat ik je dat weten, misschien heb ik jou hulp nog wel nodig.
Groet en een gezond 2015 toe gewenst.
Bertus Roelofs oftewel RoolsBets oet Weersel.

# Ik kreeg van mijn broer Charles (Horsthuis) de laatste Nieuwsbrief van u toegezonden. Ik ben er ook erg geïnteresseerd in en wil u dan ook vragen mij ook op uw lijst te zetten. Dan heb ik nog een extra verzoek: is het mogelijk de eerste drie nieuwsbrieven die u gemaakt heeft mij alsnog toe te zenden, dan heb ik alles compleet. Bij voorbaat hartelijk bedankt en vriendelijke groet,
Herman Horsthuis.


Uit de krant van toen…

 

Overijsselsche Courant 3 april 1840: bouw school in Breklenkamp

 

Het openbare schooltje in Breklenkamp gebouwd in 1840 (foto 2013)


Bent u op zoek naar stamboomgegevens van uw eigen familie of naar foto’s van uw voorouders? Stuur ons een mail. We hebben een uitgebreid (foto) archief. Misschien kunnen we u helpen.


TOT SLOT…

In de eerste week van maart wordt de volgende nieuwsbrief verzonden. Kent u iemand die wellicht geïnteresseerd is in de inhoud hiervan, dan verzoeken wij u deze mail met bijlage door te sturen.

 

Winterpret 24-01-2015

 

 

 

Foto links: winterpret 24 januari j.l..