Heemkunde Lattrop Breklenkamp

Uw reactie

25 Mei 2014.                                                                                                                                                           Misschien een bijzondere vraag en het gaat over mijn vader Hermannus Voorink die geboren is op 17-1-1924 in de gemeente Diepenveen. Hij is al vele jaren geleden overleden en toen was ik nog niet zo met geschiedenis bezig. In de oorlog heeft hij gewerkt bij een boer in Breklenkamp. Waarom daar is mijn vraag? Is mijn vader niet naar Duitsland gestuurd omdat zijn vader overleden was en thuis op de boerderij nodig was? Bij wie en waar heeft hij gewerkt??? Ben zo benieuwd of er iemand is die antwoord op mijn vragen kan geven. Bvd, Gerrie Beker-Voorink in Schalkhaar.               Redactie:                                                                                                                                                                   Beste Gerrie.                                                                                                                                                                  
De naam Hermannus Voorink laat nou niet meteen een belletje rinkelen. Er zijn geen registers van Burgerlijke Standen over deze periode 1940-1945 waarin dit werd bijgehouden. Bij onderzoek naar de inwoners van Breklenkamp is deze naam nooit naar voren gekomen. We weten eigenlijk niet waar met zoeken te beginnen. Zo’n naam moet je toevallig tegenkomen.                      
Oproep aan de lezer:                                                                                                          
Hebt U de naam Hermannus Voorink eerder gehoord of weet U op welke boerderij hij tussen 1940 en 1945 gewerkt heeft? Informatie kunt U doorgeven via het volgende E-mail adres: b.busscher@kpnplanet.nl
5 April 2014.
Herdenkinsgsteen Johan Barthold Jongkind Lattrop 1819-1891
 
Onlangs bezocht ik Lattrop en verwachtte daar een monument, aandenken of beschrijving van de grote Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind die in 1819 in Lattrop is geboren. Zijn werk is wereldberoemd en opgenomen in vele belangrijke musea in de wereld, vooral ook in Frankrijk. UIteindelijk troffen we een steen waarop nauwelijks de naam nog is te lezen. Een aansporing om ook uit een oogpunt van dorpspromotie aandacht te besteden aan deze grote inwoner. 
Maarten van der Schaft in Den Haag.
Redactie: Inderdaad... JB Jongkind komt er in Lattrop wat bekaaid van af. Misschien komt dat omdat hij er maar 1 jaar heeft gewoond. Maar daar komt verandering in.
We hebben vernomen dat de plaatselijk buurtschapsraad al enige tijd bezig is om te komen tot een monument dat hem meer eer aan doet. Wat dit precies gaat worden is ons niet bekend.  We hebben Maarten in contact gebracht met de voorzitter van de Buurtschapsraad Lattrop-Breklenkamp.
 
26 September 2013
Al meer dan 36 jaar weg uit Lattrop kom je via internet weer terug naar je roots. Wat een mooie foto's, wat een informatie. Leuk gerubriceerd. Compliment aan de samenstellers. Lattrop leeft op deze manier nog meer op in de gedachten van mensen die elders wonen. Een site om geregeld te bezoeken.
Hennie Leliefeld Bentelo
 
26 September2013 
1e Mail: Eén van mijn voorouders, Arnoldus Tanke uit Wiene, trouwde met Gertrudis Busscher uit Denekamp (Red.: Noord Deurningen). Haar vader heette Hermannus en hij was getrouwd met Maria Heerink. De opa van Gertrudis heette Jan Busschers. Deze was getrouwd met Joanna Leferink. Ik ben heel benieuwd naar de voorouders van Jan en Joanna. Op de website staat dat de stamboom terug gaat naar 1530. Ik ben heel benieuwd naar de namen van alle voorouders. Hebt u daar meer gegevens of een overzicht van? Met vr. groet, Harry Tanke Ter Apel. 
Redactie: Joannes Busschers is geboren ca. 1712 op ’t Büschershuijs in Tilligte. Hij trouwt in 1738 met Joanna Leferink, geboren in Volthe en wonende op ’t oude Westerhof in de Westerhoek in Noord Deurningen. Uit dit huwelijk 9 kinderen waaronder Hermannus Busschers die ca. 1766 trouwt met Maria Heerink uit Denekamp. Getrudis Busschers is hun dochter die in 1805 in Borne trouwt met Arnoldus Tanke. 

2e mail: (met bijlage nakomelingen Busscher-Tanke)In de bijlage zitten alle nakomelingen van Gertrudis Busscher. Zij was de tweede vrouw van Arnoldus Tanke, mijn betbetovergrootvader. Zo je kunt zien hadden zij 7 kinderen waaronder mijn betovergrootvader Gerrit Tanke. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als je nog informatie hebt over de voorouders van Jan Busscher en Swenne ten Bos (op de website noemde je het jaartal 1530) dan wil ik die graag hebben. Met vriendelijke groet, Harry. Redactie: We hebben Harry een overzicht gestuurd van Joannes Busschers en Joanna Leferink met hun 9 kinderen. Het overzicht van de voorouders van Joannes Busschers in Tilligte is nog niet compleet.

 
18 September 2013Joke Looij-Kamphuis Hengelo(O), dochter van Hendrik Kamphuis (kraken Jan) en Johanna Niehoff (Dolf). 
Wat een ontzettend leuke website, mijn complimenten. Bij toeval kwam ik op deze site. Ik zag een een oude foto van mijn moeder en een van de ouders van mijn vader. Trouwfoto's van familieleden die ik nog niet kende (de foto's :-)). Allerlei oude namen die ik als kind hoorde wanneer ik logeerde bij familie. Je snapte er niets van maar ze zijn wel blijven hangen. Ik zal deze site doorgeven aan mijn broer en zussen en we gaan op zoek naar oude bidprentjes en foto's. Vraag: Gaat het om sterfgevallen van personen binnen jullie gemeenschap of om de mensen die geboren zijn in jullie dorpen? Heel veel succes met het verder vormgeven en vullen van de site. 
Joke Looij-Kamphuis Hengelo(O), dochter van Hendrik Kamphuis (kraken Jan) en Johanna Niehoff (Dolf). 
 
30 Juli 2013
Wat prachtig al die foto’s en verhalen van je geboortedorp waar nog een groot gedeelte van je hart ligt. Zo komen wel veel herinneringen naar boven. Waarom wil me het niet lukken met die bidprentjes? (red.: wordt aan gewerkt).Het bidprentje van Johanna Teders waarnaar gevraagd wordt heb ik toevallig in mijn verzameling. Ook zag ik een foto met jongens en meisjes ‘groot aannemen' zo werd dat genoemd, foto 67 van Johan Kamphuis. Hierop zie ik veel bekende jongens, oa Bennie Snoeijink, Gerard Fox, Johan Huisken, Gerard Wolkotte etc…
Nogmaals bedankt voor die prachtige site.
Herman Snoeijink De Lutte.
 
5 Juli 2013.
Ik heb het artikel over Keule in Lattrop in 't Onderschoer met veel interesse gelezen. Dit ook omdat wij een paar  jaar geleden contact hadden over de familie Maseland die er gewoond heeft. Ik lees je artikelen die je publiceert sowieso met veel belangstelling. Het is bewonderenswaardig hoeveel tijd en energie je hierin steekt, met name omdat een onderzoek meerdere jaren kan duren. 
Met vriendelijke groet, 
Frank Steggink
 
23 Juni 2013. Beste redactie, ik kom bij een verhaal uit de krant no 6 (red.: op de website www.Lattrop.info) een Gerrit Jan Haamberg tegen. Deze zou geboren zijn op 12-05-1837. Bij mijn eigen stamboomonderzoek heb ik ontdekt dat deze GJ drie dagen later gestorven is. (15-05-1837) Kan het ook zijn dat de broer die in 1839 geboren is bedoeld wordt? Deze is gehuwd met Euphemia Oortman en gestorven 01-01-1907. Van deze Gerrit Jan heb ik de geboorteakte nog niet gevonden. Misschien dat jullie mij verder kunnen helpen. Ik ben met de stamboom van Scholte Lubberink bezig dus ik heb ontzettend veel aan jullie site. Bedankt hiervoor en ga zo door. 
Groetjes, Anita Scholte Lubberink Rossum(O).
Red: Anita heeft gelijk. Er is een fout gemaakt en die hebben we inmiddels hersteld. Er waren 2 kinderen met de naam Gerardus Joannes. 1. geb 12-05-1837 en ovl 15-05-1837. 2. geb 04-09-1838! x Euphemia Oortman ovl 01-01-1907.
De geboorte akte is opgevraagd en wordt na ontvangst verzonden. Met betrekking tot de stamboom Scholte Lubberink wachten we nog op nader bericht van Anita.
 
4 Februari 2013. Ik heb gisteravond gelijk even gekeken op die site en moet zeggen dat jullie wel goed bezig zijn. Al leuke stukjes gelezen over smokkelen en andere dingetjes. Ook de foto's van de reünie van de Damhuisjes, ben ik erg benieuwd naar. Groet, Johan Damhuis in Oldemarkt (Red. ligt in de kop van Overijssel). Johan is nog verre familie van Damhuis in Lattrop, vandaar zijn interesse.
 
13 Januari 2013. Beste mevrouw, mijnheer, vraagje! Ik zou graag een goede scan krijgen van de beide foto's van Maria Groeneveld-Tijscholte op uw site (nummer 76, maar er staat ook nog een foto van haar op het stukje van de familie Haamberg-Niehoff), om deze te kunnen uitvergroten. Mijn vrouw is een nazaat van haar. Als dank heb ik voor u een goede scan van de foto van Gezina Baalhuis-Wolkotte op uw site. U heeft nu een soort fotokopie geplaatst (nummer 2), ik heb daar een veel betere van. Zou dat mogelijk zijn? Prachtige site trouwens. Met vriendelijke groet, René Rorink Ootmarsum.
Redactie: We hebben per omgaande contact opgenomen met René en de gevraagde foto's verzonden. Van hem ontvangen een mooie foto van Gezina Baalhuis-Wolkotte. Hoe komt nu de familie Rorink-Leussink in het bezit van een foto van Gezina Baalhuis-Wolkotte? De moeder van de vrouw van René is de weduwe Geertruida Theresia (Truus) Baalhuis, getrouwd met Leussink en wonend in Ootmarsum. De ouders van Truus zijn Gradus Hermannus Baalhuis in Noord Deurningen en Geertruida Gezina Groeneveld van de Meijer uit Lattrop. De vader van Gradus Hermannus is Hermannus Johannes Baalhuis en hij was getrouwd met Gezina Wolkotte. Het traject van de foto is dan wel duidelijk.
 
7 Januari 2013. Hartelijk dank voor de gegevens. De foto van Geert Kuijers is schitterend, die had ik nog niet. Geert was een broer van mijn grootvader Petrus die vanaf 1912 onderwijzer in Den Haag werd (daarvoor was hij dat in Almelo (en wellicht Emmen)). Bijgaand heb ik een deel van mijn stamboom bijgevoegd.
Redactie: Een zoon van Lambert Kuijers pacht de Dasseler. We hebben inmiddels de nodige foto's van de bewoners van het Dasseler en van het Klein Dasseler -Maatman-  die ook familie zijn van Kuijers. Zodra wij de volledige gegevens hebben gaan we een artikel wijden aan deze familie Kuijers. Overigens niet te verwarren met Keujer in Lattrop of Breklenkamp, dit is geen familie.
 
6 Januari 2013. Het artikel over mijn betovergrootvader is verschenen in Jaarboek Twente 19, (1980) blz. 107-109 en gaat hierbij. De familie Kuijers vindt zijn oorsprong in Staphorst (de landelijke concentratie van de naam Kuijers ligt hier). Lambertus heeft de opleiding gevolgd in Hasselt waar hij eind 1814 examen heeft gedaan. Hij was van 1815 tot 1870 onderwijzer in Breklenkamp en trouwde in 1825 met Aaltje Seise (die vermoedelijk op de boerderij tegenover de school woonde, wellicht had Lambertus hier onderdak). (red.: Aaltje is geboren op het erf Seise dat tot ca. 1839 gelegen heeft enkele honderden meters achter de fam. Oortman op het Wevershuis. Ca. 1839 verplaatst naar de Seiseweg, bewoners nu Rademaker. En Ja... Lambert woonde in bij zijn vrouw op het erf Seise. Veel later kwamen zij te wonen op het meestersplaatsje, later Onsté, ook aan de seiseweg). Tot mijn grootvader (die in Den Haag onderwijzer was) zijn zijn nakomelingen steeds onderwijzer geweest.  Nu ik (langzamerhand) meer tijd begin te krijgen was ik van plan om dit jaar richting het oosten te gaan om in de archieven van Denekamp e.d. nader onderzoek te doen. Met vriendelijke groet, Fred Kuijers.
 
5 Januari 2013. Complimenten voor de website! Een voorvader van mij is vanaf ongeveer 1814 ruim 50 jaar onderwijzer in Breklenkamp geweest. H. Boink heeft daar een aantal jaren geleden een artikel over geschreven. Wellicht iets voor de dorpsgeschiedenis? met vriendelijke groet, Fred Kuijers Leiden.
Redactie: We hebben inmiddels contact opgenomen met Fred. Wordt vervolgd!
 
2012 
 
26 Juli 2012. Met verwondering heb ik de gewijzigde website van Lattrop/Breklenkamp bekeken. Alle respect voor de opzet. De Jan Busscher in Ootmarsum, zoon van Bernard Busscher (Hoone Busscher) en Sina Loman (Ool Baink) Tilligteknop Historie verraste mij; een recent verhaal van eigen familie hier op het erf en de hele voorgeschiedenis daaraan vooraf, bijzonder. Dit ga ik ook naar onze kinderen verzenden, een mooier herkomstverhaal is niet te verkrijgen, moeten ze wel een paar keer overlezen , want dat vroeger zit er bij de jongeren nog niet zo in. Dat de naam Busscher is (zou kunnen zijn ontstaan) uit het verhaal dat een zekere Hendrick bij een buscke ( bosje) ging wonen, moest ik lachen.Onze dochter Corine, moest i.d.t. op de Mavo in Ootmarsum van leraar Jan Busscher uitzoeken waar de naam Busscher weg kwam. Ik moest daar natuurlijk bij helpen, en heb een pagina lang verhaal uit mijn duim gezogen waar bij ook de fam naam Busscher in de buscke ooit is ontstaan. Het was zo goed dat Jan Busscher (leraar) het een heel goed verhaal vondt, prachtig toch.

Jan Busscher (Gruttoweg) Tilligte

29 Juli 2012. Ontvangen van Annemarie Hulsmeijers uit Groot Agelo: bidprentje van Henricus

(Joannes) Oortman geb 1828 op Wevershuis in Breklenkamp, trouwt in 1858 met Leentje Nijhof geb 1826 op Oude Wassink of Dolf in Breklenkamp. Henricus is in Lattrop gedoopt op 2 december. Volgens het bidprentje is hij geboren op 14 december. Hoe valt dit verschil van 12 dagen te verklaren? Een doopacte is inmiddels opgevraagd en deze moet dan opheldering bieden. Zie Familiegeschiedenis/Hendrik Jan in 't veld.

 
29 Juli 2012. Een mooie website van de dorpsraad Lattrop-Breklenkamp. Mocht ik nog voor jullie wat zinvol materiaal tegenkomen dan stel ik het graag ter beschikking.
Theo Blokhuis Oldenzaal
 
7 Augustus 2012. Ik heb eens even onder de knop historie gekeken en heb met verbazing de site bewonderd! Wat een mooie teksten en afbeeldingen. Voor vele mensen een waardevol iets. (je zou nog kunnen overwegen om er een boek van uit te brengen). Heb je misschien ook nog foto's, teksten van mijn klas en de klas onder ons (lagere school) geboortejaar 1962/1963/1964? We organiseren volgend jaar een reünie en kunnen hiervoor alle oude foto's en teksten gebruiken…
Karin Bruns-Schuurman Lattrop                                                                                 -zie ook Vraag en antwoord-Herman Horsthuis (*17-2-1919) is in 1950 gehuwd met M.C. Mollink uit Fleringen
9 Augustus 2012. Zoals jullie wellicht bekend liggen de roots van de familie Horsthuis ook in het Lattropse. De Hösboer (hopelijk spel ik het goed) heeft jarenlang zijn domicilie gekend aan de Korenmorsweg waar mijn vader uit huis komt. Het boek van de familie Horsthuis is begin jaren 90 geschreven en bevat een volledig overzicht van de stamboom van onze familie. Mijn vader Herman Horsthuis (*17-2-1919) is in 1950 gehuwd met M.C. Mollink uit Fleringen (*09-08-1924). Mijn vader is jarenlang zaakvoerder/directeur geweest van de ABTB in Denekamp.
Wim Horsthuis Lonneker
 
9 Augustus 2012. Dankjewel voor de attendering op de site. Ik heb er al op gekeken en hij is echt prachtig!Gezina Klaas-Huisken geboren op 16 maart 1869 op het Olde Bossink
Leuk om te zien en te lezen, en spannend hoe die zal groeien. Voor iedereen die wortels heeft in Lattrop-Beklenkamp, al is het er maar één, interessant. Leuk om al familie te zien op de eerste foto's! Jullie mogen natuurlijk de foto's gebruiken die je van mij hebt gekregen, al weet ik niet of je ze ergens in een verband kunt zetten. Kijk maar. Veel sukses met de site!
Vriendelijke groeten, Clemens Klaas Ootmarsum
Redactie: De opoe van Clemens is geboren in Lattrop. Haar naam is Gezina Klaas-Huisken geboren op 16 maart 1869 op het Olde Bossink (nu woont daar Gerda Busscher-Rerink). Zij overlijdt op 1 april 1967 in Ootmarsum, 98! jaar oud. Gezina is het 4e kind en 2e dochter van Gerardus Joannes of Gerrit Jan Huisken (1820-1905) en zijn 2e vrouw Johanna Horsthuis (1835-1892). Zij trouwt op 18 juni 1897 met  de 28-jarige Albertus Klaas. Uit dit huwelijk 4 kinderen. Albertus overlijdt vroegtijdig op 1 september 1906, amper 50 jaar oud. Gezina is dan met 37 jaar al weduwe.
 

Augustus 2012. Complimenten wat betreft de site. Natuurlijk weet ik niet zo veel over Lattrop, maar wel ontzettend leuk want de roots van mijn vader liggen toch daar. Ik begrijp dat je het boek over de familie Horsthuis wel hebt. Dat is natuurlijk al heel veel archief voor de site. In ieder geval heel veel succes met dit alles en bedankt voor de foto's die je Wim hebt doorgestuurd. Met vriendelijke groet, Monique Horsthuis Denekamp. (Red.: Monique is een zus van Wim in Lonneker).  

 
14 Augustus 2012. In de eerste plaats dank voor het feit dat jullie me attent gemaakt op jullie website. Wellicht vinden jullie het aardig een stukje op die site te zetten over de oude dracht van Breklenkamp. Normaliter mogen er geen delen van Gezusters Boers in Breklenkampboeken op de site worden geplaatst, maar zowel de IJsselacademie te Kampen (uitgever) als ikzelf maken voor jullie graag een uitzondering en geven jullie bij voorbaat de benodigde toestemming.
Veel succes met jullie pogingen de geschiedenis van Breklenkamp/Lattrop levend te houden.
Met vriendelijke groet, Wielent Harms.
Red.: We zullen hier graag gebruik van maken. Binnenkort verschijnt er een artikel over klederdrachten in Breklenkamp.  
 
23 Augustus 2012. 
Goedemorgen. Mijn naam is Lucie Helthuis-Beijerink, dochter van Gerhard Beijerink, geboren te Tilligte, in het huis van de foto's. Er staan 3 foto's van Beijerink op deze site. Is bij jullie ook bekend wie er op de foto 's staan? Graag zou ik hiervan informatie willen ontvangen.
Met vriendelijke groet, Lucie Helthuis-Beijerink.
   
Red.: De vraag is beantwoord en de foto's zijn inmiddels verstuurd.    
 
6 September 2012.  
Naar aanleiding van het artikel 'Hendrik en 'Hendrik' ontvingen wij de vraag van de familie Kloeze uit groot Agelo waar deze familie oorspronkelijk vandaan komt. We hebben de beschikking over meer gegevens van deze familie Cloese of Kloúse in Denekamp vanaf 1679. Vanaf 1727 hebben we de meeste gegevens wel. Wat deels ontbreekt is de periode 1679-1727 en geheel van voor 1679. Hierbij een oproep aan de lezer om de ontbrekende gegevens beschikbaar te stellen.
Later komen wij hierop terug. 
Van de 13 kinderen van Hendrik Kloeze (1843-1921) hebben we foto's van 6 kinderen ontvangen. 4 Kinderen zijn jong gestorven, dus we zoeken nog foto's van 3 van hun kinderen. Dit zijn 1. Gerardus Johannes Kloeze, hij trouwt met Anna Helmig uit Gemen bij Borken (D), overleden in 1934. 2. Johanna Maria Kloeze geboren 1887 en ongehuwd overleden in 1964 in Noord Berghuizen en 3. Geertruida Maria Kloeze geboren 1889, in 1916 gehuwd met Hendrikus Johannes Siemerink, woonachtig eveneens in Noord Berghuizen.Geertruida Maria Siemerink-Kloeze in Rossum(O)
 
19-09-2012. Van nr. 3 Geertruida Maria Kloeze hebben we inmiddels 2 foto's ontvangen van Marietje Siemerink-Grondman in Rossum(O). Geertruida Maria is haar schoonmoeder. Hendrikus Johannes Siemerink (Keizers Hein) trouwt in 1916 met Geertruida Maria Kloeze en ze gaan wonen op een huurboerderij op het Bekspring in Noord Berghuizen bij Oldenzaal.  Hun zoon Hendrik, ook Kloez'n Hendrik genaamd, trouwt met Marietje Grondman uit Rossum en ze trekken bij zijn ouders in. Ze verhuizen later naar een andere huurwoning aan de Denekamperstraat, dan naar een huurwoning bij Engelbertink (Engberman) in Rossum waarna Marietje uiteindelijk gaat wonen aan de Kerkewei in Rossum. 
 
Van Hendrik Siemerink, reeds geruime tijd overleden,  is nog geen foto beschikbaar maar Marietje heeft een album vol. Binnenkort ga ik weer naar haar toe voor een vervolg. Wordt vervolgd!
     
30 September 2012.
Betreft: 'Uit de krant van toen', deel 1, 'weduwe Gerwers te Tilligte overleden'.
Simon Smithuis uit Rotterdam maakt ons attent op het volgende.
In het eerste artikel van deel 1 uit de krant van toen wordt vermeld dat Gezina in 1792 geboren zou zijn, maar als u de huwelijksbijlage bekijkt dan ziet u dat ze gedoopt is op 6-03-1796.
Red.: Wij hebben haar geboortedatum gebaseerd op de Burgerlijke Stand van 1861-1880 van Tilligte. Hier staat als haar geboortedatum vermeld 15-04-1794. Deze datum staat ook in het artikel.
Echter… we hebben verzuimd dit te controleren met het doopboek van Ootmarssum. Daarin staat dat zij gedoopt is op 6-03-1796. We mogen aannemen dat dit de juiste datum is en dat haar geboortedatum daaraan gelijk is. Het is ons niet duidelijk waarom het geboortejaar in de Burgerlijke Stand hiervan afwijkt.
Dan is de in het artikel genoemde leeftijd niet 95 maar 93 jaar.
Wij zullen dit op korte termijn rectificeren. Hieronder Doopboek Ootmarssum 6 maart 1796. 
 
        
1 October 2012.
Wat een prachtige site van ons dorp; ik hoop dat jullie nog veel materiaal zullen verzamelen. Ik heb ook nog iets moois: ik heb enige jaren terug het afscheid van Hennie Hesselink op video buiten bij de Rabo en van de paarderaces die we hielden op de Dorpsstraat. Hiervan zijn ook beelden bewaard, misschien iets voor jullie.
Groeten, Jan Tijscholte Lattrop.      
 
3 December 2012
Het verhaal van Hendrik en Hendrik heb ik gelezen, heb ook nooit geweten dat ze neven van elkaar waren,
kan me nog goed herinneren dat pa heel veel met Veldhuis deed, zelfs wekelijks taxi naar de kerk.
Trouwens veel respect voor hoe jullie de site van Lattrop hebben opgezet, beleef er veel plezier aan.
Met vriendelijke groet, Alwie Horsthuis Lattrop.