Deel 6
Twist in Lattrop tussen Haamberg en Luisch
Het nieuws van den dag 17 mei 1882
Het Algemeen Handelsblad bericht 2 dagen eerder over deze mishandeling.
De confrontatie vond plaats op zaterdag 13 mei. Straks wordt ook duidelijk dat beide ‘heren' buren van elkaar zijn. Wie zijn nu beide kemphanen? G.J. is Gerardus Joannes of Gerrit Jan Haamberg, geboren op 4 september 1838 te Lattrop op ‘Nijlandshuis' het latere ‘SniederBerends Jens'. Ten tijde van deze twist in 1882 woont hij op het ‘Rothuis' dat later bewoond zal worden door de familie Bernard Haamberg en Meike Frons. De laatsten die er boerden waren Hendrik Roelink en Sina Loman. GetJaan, want dat was zijn roepnaam, woonde daar met zijn vrouw Euphemia (Fen) Oortman geboren in 1842 waarmee hij in 1866 getrouwd was.
L is niet Leus maar zo heet hij in de volksmond wel. Hij laat zich Luisch schrijven en zo heet hij ook. Gerhardus Luisch is geboren in 1818 op het erf 'Kaptein' in Lattrop. Hij is in 1868 voor de 3e keer getrouwd, met Gesina Mensink uit de gemeente Tubbergen nadat zijn 2e vrouw Maria Hoomberg uit Losser het jaar daarvoor was overleden. Dit huwelijk duurde nog geen jaar. Zijn 1e vrouw was Euphemia Elferink ook uit de gemeente Tubbergen waarmee hij in 1857 trouwde. Zij ontviel hem in 1865. Gerhardus is nu 63 jaar en woont nog op het erf "Kapitein' met zijn dochter Johanna, uit het 1e huwelijk, die 9 maanden daarvoor getrouwd was met Johannes Bruggink uit Oude Ootmarsum.
Beide heren zijn dus buren en nog wel ‘neugste noaber' van elkaar. Een ordinaire burenruzie dus. Wie met de schop geslagen heeft wordt uit beide berichten niet duidelijk. Volgens ‘Het Nieuws van de dag' bracht Luisch een slag toe aan Haamberg. In het 2e bericht was het omgekeerd. Uit overlevering is ook niet bekend wie van beiden vanaf toen misschien wel met één oor door het leven moest. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.
Red.: Men kan zich hierbij wel afvragen of de noaberschop stand heeft gehouden.