Voorouders van Johanna Christina Nolte
Haazn-Hanna…
Joanna Christina (Hanna) Nolte is geboren op 1 mei 1905 op het boerenplaatsje van Steenbeke dat later nog Enter-Jan zal gaan heten als de familie Küpers er woont. Nu de familie Oude Wolcherink aan de Elsweg 9 in Lattrop.
Haar voorouders komen uit Duitsland…
Het oudst bekende familielid is Harmen Hans Nolte geboren <1678, plaats van herkomst onbekend. Hij overlijdt in de plaats Lenne zuidelijk van Hannover. Hij trouwt met een nog onbekende vrouw en uit dit huwelijk wordt in Lenne in ieder geval een zoon geboren:
Heinrich Harm Nolte x Anna Catharina Watermann…
Heinrich Harm Nolte is geboren <1705 in Lenne (D). Hij trouwt ca. 1728 met Anna Catharina Watermann *<1700 in Wickensen (D). Het echtpaar vestigt zich in Wangelstedt bij Hannover. Heinrich Harm overlijdt hier op 9 maart 1760 oud >55 jaar en zijn vrouw Anna in october 1775 oud >76 jaar. Uit dit huwelijk wordt in ieder geval een zoon geboren:
Hermen Hendrik Nolte x Gesina Hesselinck…
Hermen Hendrik Nolte is geboren in 1731 in Wangelnstedt bij Hannover. Als zijn zoon Berend in 1823 voor de 2e keer trouwt wordt in de ‘acte van bekendheid’ met betrekking tot zijn vader het volgende vermeld: “dat zijn vader in den oorlog die in zeventien honderd acht en veertig opgehouden heeft, met de Hanoversche troepen hier te lande gekomen is”. In hetzelfde document wordt over zijn grootvader (Heinrich Harm Nolte) het volgende vermeld: “wat de grootouders van vaderszijde, deze zegd Requirant in het Hanoversche te hebben gewoond”.
Hermen Hendrik verlaat Wangelstedt en trekt westwaarts. Hij komt uiteindelijk terecht in Nutter bij Ootmarsum. Na enige tijd boerenknecht te zijn geweest trouwt hij ca. 1755 met Gesina Hesselinck geboren <1723 in Nutter. Het is niet bekend waar zij zich in Nutter vestigen. Een inschrijving in het rc trouwboek van Ootmarsum is niet gevonden. Volgens documenten is hij hier ambtsdienaar en armenjager. De gemeenten (lees Marken) benoemden eind 18e eeuw iemand om onvermogende personen weg te jagen.
Uit dit huwelijk worden in ieder geval 2 kinderen geboren. In ~1756 Hermen Hendrik en in 1759 Berend doopnaam Bernardus.
Berend Nolten x 1796 Geertruij Veldhuis…
Berend Nolten is gedoopt op 2-11-1759 en trouwt op 14-1-1796 in Ootmarsum met Geertruij Veldhuis geboren op Veldhuis of Veldboer in het Lattropperveld, nadien bewoond door de familie Scholte Lubberink. Hier worden uit dit huwelijk 10 kinderen geboren. Dan overlijdt Geertruij op 13-1-1821 waarna Berend op 8-4-1823 hertrouwt met Berendina Kamphuis uit Vasse. Uit dit 2e huwelijk nog 4 kinderen. In 1812 is de familie verhuisd naar het boerderijtje Pilhuis of Pilplaatsje in de Rammelbeekmaten in Lattrop. De oudste zoon uit het 2e huwelijk wordt erfopvolger op het Pilhuis.
Gerrit Jan Nolte x 1860 Euphemia Aleida Oortman…
Gerrit Jan Nolte is geboren op 30-1-1824 op het Pilhuis in Lattrop. Hij trouwt op 15-2-1860 met Aleida Euphemia Oortman *1-9-1822 op Wevers in Breklenkamp. Uit dit huwelijk 1 zoon. Euphemia overlijdt op 6-5-1861 oud 38 jaar waarna Gerrit Jan op 15-5-1862 hertrouwt met Gesina Schabos *14-11-1830 op het plaatsje ‘Loeks op den Eendenbeld’ nabij Wevers in Breklenkamp. Uit dit huwelijk 4 kinderen.
Gesina overlijdt op 22-11-1875 oud 45 jaar en Gerrit Jan op 19-05-1878 oud 54 jaar.
Vier weeskinderen blijven achter; Bernardus oud 16 jaar, Berendina oud 13 jaar, Euphemia oud 11 jaar en Johannes oud 8 jaar. Bernardus Oude Hassink wordt aangesteld als voogd over drie van de kinderen en Hendrik Jan Oortman over Bernardus Nolte.
Nog geen half jaar later wordt het Pilhuis met gronden openbaar verkocht.
Eerste perceel. Een huis en erf met bij en om gelegen gaarden grond bouwland en groengrond nummers 2837 en 2838 zamen groot negenenzeventig aren tachtig centiaren (0.79.80 ha.).
Eerste perceel staande op vijfhonderd en vijf gulden (inzate oude Hassink) f 505
Albertus Wolkotte, Theodorus zoon landbouwer te Noord Deuringen gemeente
Denekamp hoogt vijf en twintig gulden ƒ 25
Die ………….. van is kooper gebleven voor vijf honderd en dertig gulden ƒ 530
De jongste zoon wordt erfopvolger op het Pilhuis.
Johannes Nolte x 1891 Johanna Nijmeijer…
Johannes Nolte is geboren op 12-5-1870 op het Pilhuis in de Rammelbeekmaten in Lattrop. Hij is tot aan zijn huwelijk landbouwersknecht in Weerselo en daarna nog een tijd op “Elschenboer” bij zijn broer Jan Hendrik Nolten komen wonen. Hij trouwt op 22-4-1891 met Johanna Nijmeijer *27-6-1864 in Noorddeuringen. Tot 1904 woont de familie in Noord Deurningen. Van 1904 tot 1914 op een boerderijtje in Lattrop dat later Enter-Jan zal heten; nu bewoond door de familie Oude Wolcherink.
Uit dit huwelijk worden in totaal 13 kinderen geboren; 11 in Noord Deurningen en 2 in Lattrop. Van deze 13 kinderen worden er 8 levenloos geboren en 3 overlijden na enkele dagen. Johanna Christina is de jongste dochter. Zij heeft nog een jongere broer Franciskus Antonius (Frans) *18-7-1908. Hij komt op een tragische wijze om het leven waarmee Johanna het enigst overgebleven kind is.
Op 11 juni 1914 vertrekt de familie naar Haazn-Hanna in de Mekkelhorst in Beuningen. Ook kwam mee naar dit erf hun nicht Maria Gesiena Aveskamp, geboren 20-10-1894 uit Denek-amp. Het adres van dit erf was voor 1962, B.117 en werd toen Mensmanweg. Het is wel bereikbaar vanaf de Mekkelhorsterstraat maar officieel hoorde het dus bij de Wegter aan de Mensmanweg. Johanna overlijdt hier op 6-1-1944 oud 79 jaar.
Het erf Haaz’n Hanna ligt aan de noord-oostkant van de splitsing Mekkelhorsterstraat en de Mensmanweg. Het erf ligt schuin tegenover Aveskamp, in de Mekkelhorst, Marke Beuningen, Gemeente Losser, kadastraal bekend: Sectie B. Nr. 225.
Johannes Nolten heeft maar kort van zijn nieuwe huis kunnen genieten want reeds op 1-10-1916 in Beuningen is hij overleden oud 46 jaar. Hij heeft dus maar twee jaar op Haaz`n Hanna gewoond.
Hans Lenderink…
Hanna bleef achter met haar moeder.
Ze hadden het niet breed. Om een paar centen bij te verdienen ging Hanna in de winterdag de kachels van de Beuningerschool aansteken en bijvullen. Dat moest vroeg gebeuren. Voordat de meesters, juffen en kinderen kwamen moest het warm zijn in de lokalen. Daarom vertrok Hanna in de winterdag, weer of geen weer, in alle vroegte in de duisternis te voet uit de Mekkelhorst om haar werk in de school te doen. Dat heeft ze jarenlang gedaan. In de oorlog kwam haar moeder op 6-4-1944 te overlijden. Hanna bleef alleen achter in het oude boerderijtje.
Bernard Kroep.
Na de tweede wereldoorlog kreeg ze kennis aan Bernard Kroep, die met zijn moeder woonde in een van de armenhuisjes aan de huidige Essenweg in de Lutte. Kleine huisjes met een laag dak. Als je door de deur naar binnen wilde moest je je bukken. Bernard woonde daar met zijn moeder, Kroeps Trui.
Bernard was knecht op erve Hanhof bij de familie Benneker. Zoon Bernard Benneker herin-nert zich nog dat, toen ze trouwden, de bruiloft werd gehouden bij ‘De Kul’ in Denekamp. Uiteraard was de familie Benneker uitgenodigd op de bruiloft.
Het echtpaar ging wonen in het boerderijtje van Hanna.
Terug naar de Lutte.
In de winter was het wonen op het boerderijtje bijna niet te doen. De wind waaide dwars door dak en gebinten. Het was er niet warm te krijgen en men zat er met dekens om bij de kachel. Door bemiddeling van de gemeente kregen ze in de Lutte aan de Pastoor Geerdinkstraat (in de volksmond op Nieuw Amsterdam) een woning. Ze leefden daar een tevreden leven, gingen elke dag naar de kerk en hadden er hun kennissen. Lang mocht hun geluk niet duren. Bernard werd ziek en is al na een paar dagen op 31 augustus 1965 gestorven, pas 67 jaar. Hanna werd ziek en was helemaal van slag. Haar buurvrouw Marie van Langen heeft haar opgevangen.
Ze heeft enkele nachten bij van Langen geslapen en is toen naar het ziekenhuis in Oldenzaal gebracht. Op 7 september 1965, acht dagen na haar echtgenoot is ze, wie zal het zeggen, van verdriet gestorven.
Haaz’n Hanna. Doordat het boerderijtje een tweede leven krijgt zal haar naam verbonden blijven aan die plaats in de Mekkelhorst. En de naam? Misschien was haar vader een stroper die, om in het onderhoud van zijn gezin te voorzien, hazen verschalkte. Wie zal het zeggen.
Geboortehuis Haazn-Hanna in Lattrop
Bewoners daarna de familie Bernard Küpers-Meiken Horsthuis (Enter Jan) en dan de familie Hendrik Oude Wolcherink van Buurks uit Rossum en Leis Steenbeke van Steenbeke nu Bonnes aan de Korenmorsweg in Noord Deurningen.
Tot slot:
Er is een zoektocht gestart naar een foto van Hanna Nolte en Bernard Kroep.