Heemkunde Lattrop Breklenkamp

Gezusters Nijhof Breklenkamp

Gezusters Nijhof geboren op het Dekkersplaatsje in Breklenkamp

Bennie Busscher

Landkaart 1851

In mijn voortdurende zoektocht naar oude familiefoto’s was ik onlangs bij de familie Edelkamp -Schabos- in Breklenkamp. Johannes Fransiscus (Johan) Edelkamp trouwt in 1964 met Euphemia Agnes Marie (Femie) van het nabij gelegen Huisken, daarvoor Soerman of Sourman geheten. Femie overlijdt in 1993 en Johan in 2012. Ik hoopte hier bij hun zoon ook een foto te vinden van de grootvader van Femie, Gerardus Johannes Huisken, geboren in 1867 en overleden in 1937. Deze foto was daar niet aanwezig.  
De grootmoeder van Femie is Euphemia Nijhof, geboren in 1868 op het Dekkersplaatsje in Breklenkamp, dochter van Gerardus Joannes (Gerrit Jan) Nijhof en Maria Damhuis van het Lubberink Bakhuis, tegenwoordig Scholte Lubberink, aan de Horstweg in Lattrop. Een foto van Euphemia Huisken-Nijhof had ik al. (foto R onder) 

Euphemia (Fen) Huisken-Nijhof Breklenkamp

Deze ‘Huuske’s Fen’ had 4 zusters en ik vroeg mij af of het mogelijk zou zijn de overige foto’s op te sporen. De gezinssamenstelling is bekend en de kinderen uit dit huwelijk Nijhof-Damhuis zijn als volgt:

1. Gezina Nijhof *5 october 1859, zij trouwt in 1890 op het ouderlijk huis -Dekkersplaatsje- met Gerardus Johannes Hulsmeijers, geboren in 1859 op het Koetschersplaatsje dat gelegen heeft nabij de Daallecht en de Koetschersmös, tegenover Roep’n Hannes. (foto L onder).

2. Johanna (Hanna) Nijhof, *10 october 1861. Zij trouwt in 1889 met Gerardus Hulsmeijers (foto R onder) *1857 op het Koetschersplaatsje. In 1897 verhuizen zij naar het nieuwe Koetscher aan de huidige Schabosweg. Johanna overlijdt daar in 1905 en Gerardus in 1942. Van haar is geen foto bekend. De foto van Gerardus Hulsmeijers is beschikbaar gesteld door kleindochter Femie Booijink-Hulsmeijers in Vasse.

3. Maria Nijhof, *14 juni 1865. Zij trouwt in 1889 met Johannes ten Oever in Oud Ootmarsum. Zij overlijdt daar in 1923.

Gerardus Johannes Hulsmeijers en Gezina Nijhof Breklenkamp4. Euphemia (Fen) Nijhof, *29 september 1868. Zij trouwt in 1896 met bovengenoemde Gerardus Joannes Huisken en overlijdt daar in 1947.

5. Aleida (Leida) Nijhof, *30 mei 1872. Zij trouwt in 1897 met de uit Groot Agelo afkomstige Gerardus Joannes Bartels. Leida overlijdt in Gammelke in 1936 en Gerardus in 1932. 

Voor een foto van de 3e dochter Maria en jongste dochter Aleida ben ik op zoek gegaan in de aangetrouwde families.

Gerardus Hulsmeijers (Koetscher) Breklenkamp

Allereerst Maria. Kleinzoon Louis ten Oever woont nog op deze boerderij aan de Spölmanweg 2, samen met zijn vrouw die geboren is op het erf Hemmelhuuske in Noord Deurningen. Zij is o.a. een zuster van Riek Scholte Lubberink-Brookhuis op het Lubberman in Lattrop en van Herman Brookhuis die in 1962 trouwt met mijn nicht Annie Busscher geboren op het Kerspel in Tilligte. Louis is in het bezit van foto’s van zijn grootouders (foto L onder) en ik mag ze meenemen om te kopiëren.

Dan Aleida. In de telefoongids staat onder Deurningen een JFA Bartels, wonend aan de Reininksweg nr 6. Ik rij er naar toe en wordt te woord gestaan door achterkleinzoon Hans. Hij verwijst mij door naar zijn oom Hendrik Bartels wonend in Weerselo. Op de terugweg ga ik naar het opgegeven adres maar Hendrik blijkt niet thuis te zijn. De volgende morgen nog een keer op bezoek; weer is hij niet thuis. Zijn buurman vertelt desgevraagd dat Hendrik met de auto weg is. ’s-Middags heb ik hem gebeld en gevraagd of Aleida zijn grootmoeder is. Dat is het geval. Een uur later ben ik bij hem. Hij staat me al in de deuropening op te wachten en bij binnenkomst blijkt dat de foto’s al op tafel liggen.

Hij is zeer geïnteresseerd in mijn zoektocht naar foto’s van de zusters van zijn grootmoeder van vaders kant. Ik mag de foto’s van respectievelijk zijn grootvader Gerardus Joannes Bartels en van Aleida Nijhof meenemen om te copiëren. (foto L onder) Wel terug brengen natuurlijk!

Johannes ten Oever en Maria Nijhof Oud ootmarsum

Gerardus Joannes Bartels is geboren op 19 augustus 1871 in Groot Agelo op huisnr. 3, in een boerderij boven op de Kuiperberg, ongeveer op de plek waar nu de familie Mensink woont en destijds eigendom van de familie Staverman. Na zijn huwelijk met Aleida Nijhof op 7 mei 1897 zijn ze gaan wonen in een boerderijtje Agelo 2, thans Hezebergweg 2. (foto onder)  
7 Jaar later, op 11 april 1904, vertrekt het gezin naar een pachtboerderijtje in de gemeente Tubbergen, thans Hooidijk 82, nu bewoond door de familie Busscher. Dit boerderijtje was in eigendom van de familie Weersink -Weersman- in het Duitse Halle, net over de grens. Op 27 mei 1909 verhuist het gezin naar Ootmarsum, onder aan de Kuiperberg, in een boerderijtje dat later 

Gerardus Joannes Bartels en Aleida Nijhof Deurningen

is afgebroken en waar thans een dubbel woonhuis staat, Almelosestraat 51 en 53. Op 1 november 1921 vertrekt het gezin wederom en wel naar de gemeente Denekamp, thans aangeduid Kleine Esweg nr. 2 in Klein Agelo, gelegen tegenover hotel De Landmarke. Op 12 november 1928 vertrekt het gezin naar Gammelke (1) en neemt haar intrek in de pachtboerderij ’t Geerdink, eigendom van Detert, gelegen aan de tegenwoordige Gammelkeresweg. 

De vader van Hendrik Bartels koopt 3 ha grond nabij café Golbach, aan de weg van Hengelo naar Oldenzaal, en bouwt er begin jaren ‘50 een nieuwe boerderij.

 

Geraadpleegde bron:

1. ‘Gegevens genealogie familie Bartels’ door G.J. Bartels Hengelo(O).

Boerderij  Bartels-Nijhof Hezebergweg 2 Agelo

Boerderij Bartels-Nijhof Hezebergweg 2 Agelo